MAGISTRAT (магистрат) - MAGISTRATUL PROVIZORIU DIN CHIŞINĂU | Muzeul din inima mea |

MAGISTRAT (магистрат) - MAGISTRATUL PROVIZORIU DIN CHIŞINĂU



MAGISTRAT (магистрат) – organ electiv din cadrul administraţiei orăşeneşti, alcătuit din burgomistru şi ratmani; avea în competenţă funcţii judecătoreşti.
În Basarabia Magistraturile au fost instituite potrivit Regulamentului privind administrarea Basarabiei din 28 februarie 1828. Ele făceau parte din Administraţia orăşenească. Magistraturile erau alcătuite din burgomistru şi doi ratmani din partea comunităţilor orăşeneşti. În cadrul magistratelor activau: Judecătoria verbală (Словесный суд), alcătuită din starosti şi judecători, aleşi din partea comunităţilor orăşeneşti şi Judecătoria de orfani (Сиротский суд), care era administrată de primarul oraşului, fiind alcătuită din doi membri ai Magistraturii orăşeneşti şi starostele orăşenesc[1].
În 1841, în componenţa Magistraturii din Chişinău activau: negustorul de ghilda a treia Constantin Marabuti – în calitate de burgo-mistru, negustorii de ghilda a treia Tudor Rusin şi El Bruhis, fiul de negustor Constantin Borduje şi locuitorul Leiba Botoşanschi – în calitate de ratmani, un secretar, 5 funcţionari de cancelarie şi 2 conţopişti[2].
Ulterior, Magistraturile au fost închise: cea din Bălţi a fost lichidată în anul 1837, iar dosarele transmise Consiliului municipal Chişinău; cele din Bender şi Chişinău au fost lichidate prin decretul Senatului Guvernant la 15 aprilie 1866[3], iar dosarele neîncheiate au fost transmise judecătoriei judeţene Bender şi judecătoriei districtului Chişinău-Orhei[4].


[1] ANRM, F. 2, inv. 1, d. 1197, f. 7.
[2] Ibidem, d. 3485, f. 172-172 verso.
[3] ПСЗРИ. Собр. II, т. XLI, отд. первое, 1866, №43183. – СПб., 1868, с. 343-346.
[4] Îndrumător al Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, p. 82.



MAGISTRATUL PROVIZORIU DIN CHIŞINĂU (Кишиневский временный магистрат) – magistrat instituit în baza deciziei Senatului Guvernant din 7 martie 1832. Instituit temporar, pe o perioadă de 3 ani, în scopul finisării dosarelor adunate în Magistratul din Chişinău pe parcursul anilor. În componenţa lui au intrat membrii societăţii orăşeneşti, iar pentru întreţinerea Cancelariei au fost alocaţi din bugetul orăşenesc anual câte 750 rub. argint[1].


[1] ПСЗРИ. Собр. II, т. VII, 1832, №5212. – СПб., 1833, с. 125.