Vasile Moisiu. Ştiri din Basarabia de astăzi. Bucureşti, 1915: o carte valoroasă din patrimoniul MNAIM | Muzeul din inima mea

joi, 5 ianuarie 2012

Vasile Moisiu. Ştiri din Basarabia de astăzi. Bucureşti, 1915: o carte valoroasă din patrimoniul MNAIM


În colecţia de carte a Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei se găseşte o carte valoroasă pentru acei preocupaţi de istoria Basarabiei în ultimele decenii ale aflării sale sub dominaţia Imperiul Rus. Această carte este semnată de Vasile Moisiu, originar din regiunea Botoşanilor, care a efectuat o călătorie în Basarabia, şi a realizat o serie de observaţii etnografice asupra populaţiei din provincie. Autorul s-a referit la particularităţile vieţei sociale, din perspectiva, pe de o parte a politicii promovate de guvernul imperial rus, iar pe de altă parte, a datinilor şi obiceiurilor strămoşeşti.

Un interes sporit îl prezintă analiza obiceiurilor de botez, nuntă şi înmormântare, a folclorului şi a graiului românilor basarabeni. 

Date bibliografice ale exemplarului aflat în colecţia MNAIM:

MOISIU, VASILE D. ŞTIRI DIN BASARABIA DE ASTĂZI. - Bucureşti: Edit. şi Institutul de Arte Grafice C. Sfetea, 1915.
P. 1 + 150.
22, 5 x 16 cm.
Coperta: carton (pânză).
Pe coperta 1 verso, ştampilă, text: "Biblioteca societăţii pentru cultură şi literatură româna din Bucovina în Cernăuţi" (se repetă pe p.: 13, 19, 23, 31); pe forzaţ ştampila ovală, tuş negru, text: "Legătorie de cărţi Florian Rudzic, Cernăuţi"

Pentru a putea lectura cartea în format digital faceţi click aici.