Cinci cele mai preţioase comori găsite în Moldova | Muzeul din inima mea

joi, 19 aprilie 2012

Cinci cele mai preţioase comori găsite în Moldova


Cele mai valoroase tezaure ale Moldovei sînt expuse la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie. Aproape toate piesele datează cu secolul IV î. Hr. şi reprezintă diferite tezaure provenite din săpături arheologice şi descoperiri întîmplătoare de pe teritoriul Moldovei. Cea mai valoroasă piesă a Moldovei rămîne a fi colierul din aur de la Dubăsari, expus pentru prima dată în primăvara lui 2008. Pînă atunci, bijuteria a fost ascunsă de ochii lumii deoarece muzeul nu dispunea de sisteme corespunzătoare de securitate.   



Colierul din aur de la Dubăsari

Comori din MoldovaO comoară deosebită pentru Moldova, datînd cu începutul sec. IV î. Hr. şi descoperită în anul 1980 într-un tumult din preajma oraşului Dubăsari. Colierul este ornamentat cu capete în forme de lei, ulterior unite cu o placă în formă de răţuşte. Piesa conţine 814 grame de aur şi, la momentul descoperirii, a fost evaluată la 1,5 milioane de ruble sovietice (1980!). Se presupune faptul că bijuteria ar fi aparţinut unui conducător de trib, care deţinea supremaţia triburilor scetice sau unei zeiţe.

Tezaurul de la Olăneşti, Ştefan Vodă

Comori din MoldovaEste unicat prin componenţa sa pentru întreaga Europă. A fost descoperit în anii 1960 şi datează cu sfîrşitul sec. V î. Hr. Conţine 6 coifuri, 5 cnemide şi un opaiţ din bronz. La momentul descoperirii tezaurului, coifurile erau puse unul peste altul şi ascundeau cea mai importantă piesă din comoară – opaiţul pe care este inscripţionată în limba greacă o dedicaţie templului Artemidei din Efes. Piesele au aparţinut armatei lui Zoperion, unul dintre conducătorii oştii lui Alexandru Macedon.

Tezaurul de la Stolniceni, Hînceşti

Descoperit întîmplător, în anul 1996, de un grup de muncitori. Într-o cănuţă din lut erau ascunse 54 monede, dintre care 10 tetradrahme de argint de-ale lui Filip II şi 44 drahme de Histria, colonie grecească. Aceste două tipuri diferite de monede au permis reconstituirea istoriei geţilor în spaţiul dintre Nistru şi Prut.

Tezaurul de la Lozova, Străşeni

Un tezaur mixt din bronz, descoperit prin anii 1960, ce datează cu sec. XIV– XII î. Hr. Colecţia include o serie de piese foarte diverse, printre care ciocanul-sceptru – simbol al puterii. O parte din piese au fost depozitate în fragmente şi urmau să fie utilizate pentru topire, în scopul creării armelor pentru război.

Tezaurul de la Orheiul Vechi

Comori din Moldova
Alcătuit din 62 lingouri de argint (sommi), cu greutatea totală de 13 kg, tezaurul datează cu sec. XIV-XV. Lingourile erau păstrate într-un ulcior din lut, caracteristic perioadei Hoardei de Aur. Este haznaua depozitată a unui trib de tătari, pradă percepută de la populaţie.