Inflaţie muzeală | Muzeul din inima mea

miercuri, 26 septembrie 2012

Inflaţie muzeală

Inflaţia în RM e un fenomen arhi-răspândit şi de o constanţă dezarmantă. Preţurile cresc sub diverse pretexte: a crescut Euro, dolarul, preţul benzinei, energiei, gazului, a fost secetă, inundaţii, chiar şi pe vreme bună de dragul susţinerii producătorului autohton şi pentru creşterea veniturilor la buget şi la buzunarul propriu... Costul biletului la muzeu, pe de altă parte, e parcă din altă lume, mileniul ăsta încă nu s-a scumpit niciodată. Cauza: teama că dacă se mai majorează biletul la muzeu atunci moldovenii se lasă de tot de cultură şi de frumos, nu mai intră în muzee nici ca să-şi ocupe timpul liber, pe care şi aşa nu-l au. De aceea decizia recentă a guvernului Filat de a majora preţurile de intrare la muzee a fost chiar una curajoasă, dar numai la prima vedere, până nu intri în detalii.

Preţul biletului de intrare într-adevăr a fost majorat, mai exact dublat, de la 5 la 10 lei. Însă, probabil sub buchia Legii nediscriminării vizitatorii din alte state au fost egalaţi cu cei autohtoni, iar costul biletului a scăzut pentru ei în aşa mod de la 15 la 10 lei. De sigur s-ar putea afirma că e o decizie înţeleaptă, prin care guvernul urmăreşte promovarea culturii şi a istoriei naţionale pe plan extern, încurajarea turismului şi a procesului de integrare europeană. Dar vrei nu vrei îţi vine întrebarea: nu cumva nivelul de trai din RM s-a dublat sau poate în Europa a scăzut cu un sfert, în urma crizei mondiale?

Scumpirea, cred, nu va afecta cu mult contingentul publicului vizitator, mai ales că elevii şi studenţii beneficiază de reduceri, iar alte categorii dezavantajate financiar intră în continuare liber la muzeu. Totuşi ca majorarea să nu afecteze numărul de vizitatori, s-a dublat şi numărul de zile lunare în care intrarea la muzeu e liberă: în schimbul ultimii joi a lunii acum sunt rezervate două zile - ultima sămbătă şi duminică a lunii. De fapt, chiar dacă costul biletului nu mi se pare deloc unul astronomic, dar cele mai multe grupe de copii veneau la muzeu anume în ultima joi a lunii, probabil din dorinţa diriginţilor de a face economii la fondul clasei şi a nu pune părinții la cheltuială suplimentară :P. Şi copii erau fericiţi - scăpau de orele plictisitoare. Acum nu sunt încrezut că mulți elevi vor dori să-şi "irosească" zilele libere pentru o vizită la muzeu... Să sperăm, totuşi, că vor veni, desigur de sine stătător, căci diriginții sunt foarte şi foarte economicoşi, iar sămbătă şi duminică au de controlat lucrări :P. 

PS: Pentru mai multe detalii despre noile preţuri la serviciile oferite de muzeu accesaţi acest link.