Politicienii la cerşit | Muzeul din inima mea

luni, 1 februarie 2016

Politicienii la cerşit

Prima zi a lui Făurar i-a găsit pe cei 57 de deputaţi care au votat guvernul Filip în stradă, la propriu. La iniţiativa preşedintelui parlamentului Adrian Candu a fost demarată campania "O zi de cerşit hrăneşte un an bugetar", astfel că deputaţii s-au adunat din primele ore ale dimineţii şi, având în spate experienţa zilei de 20 ianuarie, s-au deghizat în cerşetori pentru a purcede la treabă.


"Ideea de a cerşi bani de la trecători pentru a plăti pensiile şi salariile mi-a venit noaptea în vis. Pe la ora 3:00 am primit toate aprobările comisiilor de specialitate, iar la 5:00 decizia respectivă a fost publicată în Monitorul Oficial. Asta da operativitate!" - a declarat Adrian Candu. Unii deputaţi s-au arătat din start niţel reticenţi faţă de perspectiva de a îngenunchea în faţa alegătorilor, dar după incidentul cu explozia unei grenade militare la balconul casei familiei Drăguţanu au înţeles că nu au încotro. 

Campania a fost prefaţată de un raid fulger al poliţiei, care i-a ridicat pe cerşetorii ordinari din capitală sub motivul vaccinării împotriva gripei porcine. Şeful IGP, Gheorghe Cavcaliuc, s-a declarat mulţumit de intervenţia subalternilor săi, care nu s-a soldat cu morţi şi răniţi. 

Pe la ora 12:00 i-am întâlnit pe bd. Ştefan cel Mare pe încasatorii campaniei, deputaţii PD Constantin Ţuţu şi Marian Lupu. Aceştia au declarat pentru presă că "Până la această oră cele mai mari acumulări le are liderul PL Mihai Ghimpu, care, datorită faptului că nu trebuie să se prefacă lovit la cap, este cel mai credibil pentru trecători. Dacă continuă tot aşa,  îl rugăm diseară pe preşedintele Timofti să-l decoreze pe la miez de noapte repetat cu Ordinul Republicii". 

Deputaţilor li s-a alăturat şi unii miniştri din guvernul Filip. Pe Monica Babuc am întâlnit-o astăzi pe scările teatrului "Mihai Eminescu" în ie şi broboadă ponosite, îmbătrânită cu câteva zeci de ani prin iscusinţa visagistului şi hair-stilistului personal. Aceasta s-a arătat profund dezamăgită de faptul că majoritatea vizitatorilor teatrului trec pe alături şi se fac că nu o văd, iar ceilalţi o umilesc aruncându-i doar câte un leuţ. 

Am fost surprinşi să-l găsim pe scările subteranei de la UNIC pe nimeni altul decât vice-preşedintele PD Vlad Plahotniuc. Acesta a refuzat însă să facă declaraţii. Surse de încredere din sânul PD ne-au asigurat, totuşi, că acesta a venit cu "peştele de acasă" şi în general nu e decât o dublură a controversatului om de afaceri. Aceleaşi surse ne-au informat că deja la orele amiezii s-au adunat destui bani pentru a plăti în luna februarie pensiile şi salariile bugetarilor, iar până la sfârşitul zilei, cu siguranţă, se va reuşi acumularea necesarului pentru plăţile din luna martie.