Importul de porcine din Federaţia Rusă s-a triplat în ultimii doi ani | Muzeul din inima mea

sâmbătă, 17 septembrie 2016

Importul de porcine din Federaţia Rusă s-a triplat în ultimii doi ani

Într-un interviu acordat ieri, 27 septembrie 2016, Vlad Plahotniuc a recunoscut, în sfârşit, că el a fost acela care a scos miliardul de la BEM. De altfel, controversatul om de afaceri a făcut-o din simplu motiv că cei de la Kroll au reuşit să dea de urma a 600 de milioane de Euro pe conturile nimeni altuia decât preşedintele FR, Vladimir Putin.

Vladimir Plahotniuc a fost nevoit să recunoască că i-a transmis preşedintelui FR un miliard de Euro în contul a trei porci de rasă, cu pedigri pur slav. "Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricând de aceşti trei porci pentru a salvgarda rasele autohtone de porcine" a declarat acesta. Întrebat unde sunt celelalte 400 de milioane, Vlad Plahotniuc a declarat că preşedintele rus este un fermier onest şi un patriot adevărat, care şi-a achitat întotdeauna la timp impozitele în haznaua statului.

Între timp, la intrarea în clădirea unde-şi ţinea discursul vicepreşedintele PD, s-au adunat, la îndemnul liderului PDA mai mulţi protestatari, care scandau că ţara e plină de porci, iar miliardul furat, după cum şi insistau Victor şi Viorel Ţopa până s-au autoexilat în Germania, urma să fie cheltuit pe ameliorarea populaţiei de vite cornute mari din Republica Moldova. "Dl Plahotniuc nu înţelege că porcinele poţi să le tai doar odată, după alegeri, pe când cornutele pot fi mulse în fiecare zi", a declarat Andrei Năstase. 

Întrebat pe seama acestor afirmaţii, preşedintele parlamentului Adrian Candu a replicat că "rasa rusă de porcine este foarte fecundă, este nevoie de doar trei exemplare de sex masculin pentru ca în doi ani să se ajungă la o populaţie de peste 1,5 milioane de capete. În acelaşi timp rasele tradiţionale de vite cornute moldoveneşti au fost introduse, încă în 2014, atât în lista neagră a Rospotrebnazorului, cât şi a Autorităţii Europene pentru Siguranța Alimentară, deoarece în laptele obţinut au fost depistaţi bacili anarhici".

Astăzi a devenit cunoscut faptul că premierul Pavel Filip a cerut convocarea de urgenţă a Comisiei pentru Situații Excepționale, în legătură cu focarele de pesta porcină înregistrate în ţara vecină, Ucraina şi cele două posibile din raionul Donduşeni. Pentru a reduce la maxim posibilităţile de răspândire a pestei porcine pe teritoriul Republicii Moldova, va fi organizată în următoarele două luni o amplă campanie electorală, în care candidatul PD Marian Lupu va explica populaţiei posibilele riscuri şi modalităţile de acţionare în cazul depistării unor focare de infectare cu acest virus. 

Pesta porcină africană este o boală contagioasă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul nu se transmite la alegători, dar poate provoca pierderi economice uriaşe, dacă perdanții află că alegerile au fost fraudate.