TUTELA NOBILIMII DE DISTRCT DIN BASARABIA | Muzeul din inima mea |

TUTELA NOBILIMII DE DISTRCT DIN BASARABIATUTELA NOBILIMII DE DISTRICT DIN BASARABIA (Окружные дворянские опеки) – tutela nobilimii din judeţele Orhei şi Iaşi au fost instituite în anul 1824. Ca urmare a împărţirii administrativ-teritoriale din 18 decembrie 1835, tutela nobilimii din judeţul Orhei a fost transformată în tutela nobilimii din districtul Chişinău-Orhei, iar cea din Iaşi – în tutela nobilimii din districtul Soroca-Iaşi. În anul 1887 denumirea tutelei nobilimii din districtul Soroca-Iaşi a fost modificată în tutela nobilimii din districtul Soroca-Bălţi.
Aceste instituţii se ocupau de tutea nobililor minori şi a văduvelor. Au fost suspendate în anul 1817[1].

TUTELA NOBILIMII JUDEŢENE (Уездные дворянские опеки) – instituită în 1824 în judeţele Bender, Leova şi Orhei, în scopul asigurării tutelei asupra orfanilor minori şi a văduvelor de nobili. În 1867 tutela nobilimii judeţene din Bender a fost suspendată, iar dosarele acesteia au fost transferate tutelei nobilimii de district Chişinău-Orhei. În anul 1869 a fost redeschisă pentru administrarea chestiunilor de tutelă din judeţele Bender şi Akkerman şi a fost denumită tutela nobilimii din districtul Bender-Akkerman. În anul 1873 a fost suspendată. În anul 1892 tutela nobilimii judeţene din Bender a fost deschisă din nou şi a existat până în 1917.
Tutela nobilimii judeţene din Cahul (Leova) se afla în oraşul
Leova, dar, ca urmare a împărţirii administrativ-teritoriale din 18 de­cem­brie 1835 şi schimbării denumirii judeţului Leova în Cahul, a fost transferată în oraşul Cahul. A fost suspendată în 1858.
În urma împărţirii administrativ-teritoriale din 1835, tutela nobilimii din judeţul Orhei a fost transformată în tutela nobilimii din districtul Chişinău-Orhei[2].


[1] Îndrumător al Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, p. 54.
[2] Îndrumător al Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, p. 55.