STATS-SECRETAR (germ. Staatssekretar – secretar de stat) | Muzeul din inima mea |

STATS-SECRETAR (germ. Staatssekretar – secretar de stat)STATS-SECRETAR (germ. Staatssekretar – secretar de stat) – denumirea unei funcţii supreme în ţările din America şi Europa. În Rusia, secretar de stat era numită persoana care îndeplinea funcţii de secretariat pe lângă împărat; seful Cancelariei de Stat era numit şi secretar de stat al Consiliului de Stat; de la mijlocul sec. al XIX-lea funcţia de secretar de stat a devenit una onorifică[1].
În Basarabia, în primii ani după anexare, postul de secretar de stat este asociat, de cele mai multe ori, de numele secretarului de stat contele I.A. Capo d’Istria. Acesta a fost atras de amiralul P.V. Ciceagov în soluţionarea multiplelor probleme legate de administrarea Basara­biei, dat fiind că cunoştea problemele răsăritene din cadrul Curţii de la Sankt Petersburg, concomitent fiind părtaş fidel al păstrării particularităţilor locale în sistemul de administrare a Basarabiei[2].


[1] Ф.М. Лурье. Российская история и культура в таблицах. – СПб., 1998, с. 229.
[2] Despre aportul lui I.A. Capo d’Istria în adoptarea diferitelor decizii cu referire la Basarabia a se vedea: AISR, F. 1308, inv. 1, d. 1, 3, 4, 8 etc.