Maşina de scris "Remington Special" | Muzeul din inima mea

luni, 5 decembrie 2011

Maşina de scris "Remington Special"


Maşina de scris Remington
Timp de secole, inventatorii au încercat să producă o maşină de scris mecanică care ar fi putut produce litere citibile mai rapid şi mai bine decât scrisul de mână. Aceste încercări sufereau eşec până în 1867, când Christopher L. Sholes (1819-1890), un jurnalist, tipograf, şi inventator din SUA, a abordat problema. În anul următor acesta a primit un brevet pentru o maşină de scris mecanică, care chiar dacă nu a reprezentat un succes complet, cel puţin s-a arătat de perspectivă. Sholes şi partenerii săi nu aveau fonduri pentru a dezvolta invenţia, astfel că compania Remington & Sons, care producea maşini de cusut şi arme de foc, a achiziţionat drepturile asupra acesteia.

Prima maşină Remington reflecta în mod clar specializarea companiei: era vopsită în negru, decorată cu flori, şi era montată pe o masă cu un mecanism de pedala, pentru ridicarea hârtiei, cu alte cuvinte toate elementele de design erau împrumutate de la maşinile de cusut produse de companie. Maşină de scris imprima doar cu majuscule, şi tastele loveau hârtia sub platou, ceea ce îl împiedica pe dactilograf de a vedea copia în timp ce tasta. În anul 1878 a fost introdusă maşina de scris Remington 2, care, spre deosebire de prima, a fost un adevărat succes comercial, chiar dacă a fost acceptată treptat în birourile din SUA şi Europa. Noua maşină era mai eficientă şi mai sigură, devenind prototipul maşinilor de tapat de mai târziu.

Maşina de scris Remington
Remington 2 era prima maşina de scris care includea atât majuscule cât şi minuscule, prin intermediul tastei Shift. Sistemul de poziţionare QWERTY, proiectat de Sholes, a devenit datorită acestei maşini de scris unul de referinţă pentru sistemele de tapat ulterioare, fiind utilizat şi în tehnica de calcul contemporană.

În expoziţia Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei este expus un model al maşinii de scris Remington - "Ремингтонъ Спецiаль". În virtutea faptului că a fost utilizată în Basarabia la începutul sec. XX, în perioada aflării regiunii încă sub dominaţia Imperiului Rus, aceasta este prevăzută cu litere chirilice.

Iată cum prezenta într-un anunţ publicitar această maşină de scris ziarul "Восточное обозрение" pentru anul 1897: "НОВОСТЬ! Последнее слово техники 1896-1897! Новейшая американская пишущая машинка "РЕМИНГТОН СПЕЦИАЛЬ" Масса усовершенствований затмевает все другие системы. Цена 325 рублей".   

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!