Editorii şi tipografii francezi Didot în colecţia MNAIM de carte | Muzeul din inima mea

vineri, 6 iulie 2012

Editorii şi tipografii francezi Didot în colecţia MNAIM de carte

Din rândul cărţilor franceze din colecţia MNAIM se evidenţiază mai ales cele apărute sub îngrijirea editorială a membrilor familiei Didot, care au realizat şi o intensă activitate tipografică: François Ambroise Didot (1730-1804), Pierre François Didot (1732-1795), Pierre Didot (1760-1853), Firmin Didot (1764-1836) şi Henri Didot (1765-1862). Franţa îi datorează familiei Didot publicarea seriei Nationale Biographie, iar Belgia – înfiinţarea Tipografiei Regale.

Pierre Didot, a fost un mare editor francez, imprimeria sa funcţionând din ordinul Guvernului, la Luvru, pe întreaga perioada a Consulatului. Ediţiile sale celebre din această perioadă sunt creaţiile poeţilor romani Virgiliu şi Horaţiu, şi a dramaturgilor francezi Jean Racine şi Jean de La Fontaine. Ediţiei sale a operelor lui Virgil i-a fost acordată medalia de aur la expoziţia de carte din 1798. De asemenea, Consiliul examinatorilor expoziţiei din 1806 a apreciat ediţia sa a operelor lui Racine ca cea mai perfectă producţie tipografică din toate timpurile 

În ceea ce-l priveşte pe Firmin Didot, acesta, împreună cu italianul Giambattista Bodoni, este creditat cu introducerea clasificării moderne a seturilor de caractere (fonturilor). Tipurile de caractere pe care Firmin Didot le utiliza se caracterizau prin contrastul extrem, obţinut prin succesiunea liniilor groase şi subţiri, prin utilizarea de şerif-uri subţiri şi accentuarea pe verticală a literelor. Mai multe fonturi de azi au la bază fonturile folosite de Firmin Didot, printre care Linotype Didot şi HTF Didot. Firmin Didot a fost inventatorul stereotipografiei, care a schimbat în întregime comerţului cu carte şi a fost primul care a utilizat gravarea scrisului cursivenglezesc” şi rotunjit. Printre lucrările publicate de acesta se numără Les ruines de Pompéi, Le Panthéon égyptien de Champollion-Figeac, şi Historial Jongleur, tipărite cu caractere gotice, cu iniţiale, finale şi vignete, precum ediţiile din secolul al XV-lea.

Vom menţiona doar câteva cărţi a editorilor Didot din colecţia MNAIM:

1) Chefs-d'oeuvre de P. Corneille. Paris, impr. de Didot l'aîné et de F. Didot, 1823.
2) Villemain M. Choix d'études sur la littérature contemporaine.  Paris, Didier et cie, 1858.
3) Frédéric Dubois. Eloges ius dans des séances publiques de l'Académie de médicine, 1845-1863. Paris, Didier et cie, Baillière, 1864.
4) Voltaire. Histoire de Charles XII ; et Histoire de Russie. Paris : F. Didot, 1865.