Ce poţi găsi prin colecţiile muzeale | Muzeul din inima mea

joi, 13 septembrie 2012

Ce poţi găsi prin colecţiile muzeale

Muzeul reprezintă un aspirator de vechituri, despre valoarea cărora nu poţi şti până nu te apuci serios să le cercetezi. Doar că fiind numeroase, multe exponate ajung să fie rezervate pentru alte timpuri, şi zac în neştire în depozite, iar fişele de evidenţă (uneori prea seci din lipsă de informaţie) duc dorul cercetătorului în cataloage groase, a cărui număr a depăşit de mult capacitatea unei biblioteci ordinare. Situaţia a început să se amelioreze odată cu iniţierea procesului de digitalizare a informaţiilor referitoare la bunurile patrimoniale. Procesul este în plină realizare la MNAIM, dar la multe alte muzee din RM despre aşa ceva încă nici nu s-a auzit. Se zvonea pe la începutul anului că Ministerul Culturii ar dori crearea unei baze comune a tuturor bunurilor de patrimoniu din colecţiile muzeelor de la noi, dar despre implementarea acestei iniţiative nu se prea aude nimic.

Azi am dat peste un articol, referitor la o descoperire remarcabilă, demnă de a schimba istoria, înfăptuită la National Media Museum din Bradford, Marea Britanie. Este vorba despre o peliculă cu un film color, care este mai vechi decât oricare altul cunoscut până acum. Filmul a fost creat de fotograful englez Edward Raymond Turner, născut în Somerset în 1873. Făcându-și studiile la Londra, el a început să profeseze fotografia încă de la 15 de ani. În 1891, el şi-a început activitatea în primul studiou din Londra în care se realizau fotografii color și este foarte probabil că, la un moment dat, şi-a dat seama că ar putea folosi un proces similar pentru ultima invenție a timpului - imaginea în mișcare.

Finanțat de către Frederick Marshall Lee, Turner a brevetat în 1899 procesul de producere a imaginilor în mișcare color. Procesul în sine era destul de complicat. Mai jos puteţi vedea imagini video în care procesul este explicat, e drept în engleză, dar destul de amănunţit.


În fine, revenind la ale noastre, mă întreb oare câte şi câte astfel de valori de importanţă naţională şi internaţională se păstrează "incognito" în muzeele din RM, multe ascunse bine de muzeografii din perioada ante-1991, căzute pradă ideologiei sovietice, altele - din necunoaştere elementară. Cercetările continuă, poate într-o zi vom fi onoraţi să anunţăm lumii întregi că de fapt la noi se păstrează primul aparat de fotografiat din lume, datând, de ce nu, încă din epoca neolitică sau eneolitică, purtând marca CuCutech-Tripodie :).