Membru de onoare al MNAIM | Muzeul din inima mea

vineri, 14 septembrie 2012

Membru de onoare al MNAIM

Mă uitam azi pe siturile câtorva muzee din occident şi am observat câteva apeluri de colectare publică a resurselor financiare pentru procurarea anumitor echipamente de cercetare, restaurare şi conservare a bunurilor muzeale, astfel că sunt obligat să constat că şi casele mai mari întâmpină greutăţi în atragerea sponsorilor cu bani. Ceea ce mi-a plăcut în toată situaţia aceasta, deloc plăcută, e abordarea problemelor în cauză în instituţiile respective. 

British Museum, spre exemplu, propune să deveniţi membru al Muzeului, cu o contribuţie anuală de 44 lire sterline (pentru primul an, ulterior 55 lire sterline, pentru tineri şi copii fiind prevăzute reduceri). Ce vi se oferă pentru aceşti bani în schimb? Un card de membru, care vă permite să vizitaţi gratuit şi prioritar orice expoziţie, trei numere gratuite a revistei muzeului, acces la biroul membrilor, 10% reducere la magazinele şi cafenelele muzeale, cinci serate a membrilor anual, plus posibilitatea perfectării unui card suplimentar de membru la doar 22 de lire. Mi se pare foarte ingenioasă această schemă de acumulare de fonduri. De aceea stau şi mă gândesc, ce ar putea oferi MNAIM similar, pentru cei aproximativ 880 (1100) de lei. În primul rând accesul la toate expoziţiile temporare organizate pe parcursul anului  (vreo 12 se adună cu siguranţă). Beneficiarul cardului ar putea primi invitaţii personalizate la toate vernisările de expoziţii, plus bonus - invitaţii la manifestările ştiinţifice organizate de muzeu, inclusiv la pauzele de masă :).  Secundo, titularul cardului s-ar alege cu cele două numere ce apar anual a Revistei muzeului Tyragetia, care în ultimii anii a devenit destul de scumpuşoară (160 lei fiecare număr). Ca bonus ar putea primi gratuit şi alte ediţii apărute sub egida muzeului, în special în Seria "Biblioteca Tyragetia", plus o reducere de 10% la toate publicaţiile şi suvenirele din ghişeul muzeului. Tertio, i-am putea oferi acces la biblioteca muzeului, care conţine numeroase volume de carte din domeniul istoriei, muzeografiei, arheologiei, unele din care lipsesc din alte biblioteci ale ţării, precum şi în cinemateca de la etaj, în care se rulează filme istorice de producţie proprie şi străină.

Desigur este o ofertă reciproc avantajoasă, dar totuşi nu sunt încrezut că multe persoane s-ar grăbi să devină membri-abonaţi ai muzeului. Atunci am putea oferi un Gold Card, care să spunem că va oferi 10% reducere la magazinul de mobilă, care închiriază o sală la parterul muzeului, şi o reducere similară la clubul de noapte din subsolul muzeului. Ei cum, pare mai atractiv? Bine, costul cardului trebuie convenit cu agenţii economici care gestionează afacerile respective... Probabil atunci leii de la capătul sumei ar putea să se preschimbe în alte valute de circulaţie internaţională, dar tot parcă atractiv ar fi cardul, doar mă tem că deşi vom avea mai mulţi vizitatori, aceştia vor ocoli "straniu lucru" sălile de expoziţie.

La modul serios, s-ar putea oferi un card de membru şi gratuit, celor care donează în mod repetat muzeului lucruri din trecut, sau chiar pentru o simplă donaţie, dacă e vorba de ceva de valoare. Toţi aceşti donatori ar putea fi declaraţi chiar membri de onoare ai muzeului, iar lista cu numele lor să fie afişată la intrarea în muzeu. Măcar am putea acumula şi suplini colecţiile muzeale, dacă nu bugetul muzeului.