Când brumărelul e florar... | Muzeul din inima mea

vineri, 1 noiembrie 2013

Când brumărelul e florar...

Iată că diminutivul s-a înmuiat, şi peste noapte ne-am trezit în brumar, cu automobilele orbindu-ne de la distanţă cu LED-uri, cu Plahotniuc schimbând fotoliul de deputat pe peniţa de blogger, cu depresii neterminabile pentru cei meteo-dependenţi de timpuri şi de ţară. Pentru Muzeul de Istorie sfârşitul lunii octombrie a însemnat sfârşitul unei sesiuni pline de examene importante, pline de evenimente care, prin ponderea ştiinţifică, demolează orice încercare de vicleşug studenţesc. Sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice, lansarea celor două numere ale Revistei Muzeului - Tyragetia 2013, vernisarea expoziţiei Chişinău – mărturii arheologice ale istoriei noastre milenare, de ce argumente să mai ai nevoie. Dar cum şi florarul e important pentru muzeu, mai ales prin atragerea vizitatorului fortuit, sigur că se cere un cântar şi o cochetă roşcată cu ochii strâns legaţi pentru jocul sadic al comparaţiei utopiste. 

De data aceasta pe acest post, din haremul de webmaster ce sunt, sau măcar pretind a fi, am ales-o anume pe frumoasa şi siliconata roşcată, pe numele ei Analytics, iar după tată Googlovici (ce naiba, se spune că poporul ales se pricepe cel mai bine la numărat, mai ales când e vorba de ceva străin). Sigur că, în zilele noastre, performanţa muzeului pentru lunile mai şi octombrie, se vede cel mai bine atunci când analizăm traficul paginii noastre mult iubite de pe web, gravidă de curând cu un nou bebe, de la cine altul, decât Казанова, cel mai mare sponsor al Русский Дом у вас дома. Să sperăm că nu va sfârşi ca Anna Karenina, măcar şi din motiv că trenuri nu avem, doar tractoare şi elicoptere.

Acum că ne-am clarificat cu introducerile în pornirile mele xenofobe, haideţi să trecem la subiect, ca să vă demonstrez că şi prin vinele mele curge niţel sânge ales. Vedeţi mai jos rochiile de gală pentru lunile mai şi octombrie din colecţia Google bot at NationalMuseum.md.

  

După cum se observă, modelierul a adunat pentru rochia din mai 3907 flori de câmp, iar pentru cea din octombrie doar 3052 flori din diamante Swarowki, cu 2966 şi 2344 tulpini respectiv. Şi diferenţa de frunze la fel e în defavoarea brumărelului - 20708 şi 18713, la fel de respectivi. Ce să-i faci, mai cad pe jos, că dă e toamnă. La capitolul plusuri, pot adăuga creştea procentului de croieli, împrumutate de la rochiile altui modelier la fel de cunoscut - don Facebookberg.

Continuând tema vestimentară, pot spune că anume la capitolul materiale folosite s-a făcut diferenţa. 

  

Astfel sub numărul doi în lista de mai sus se vede cum Ziua şi Noaptea Muzeelor au întrecut fix de două ori numărul de file ale Revistei Tyragetia, chiar dacă am încercat din toate puterile să nu le prea dispersez, ca în alţi ani, şi chiar să le prezint în lightbox glossy, precum imaginile de la 18 mai. Numărul istoricilor, muzeografilor şi arheologilor, din păcate, nu se compară cu cel al juriştilor, economiştilor şi politologilor, care descoperă muzeul exclusiv la 18 mai, măcar şi nu în totalitate, sper eu doar din motiv că ograda nu e atât de încăpătoare. 

Acestea fiind spuse, plec acum în hibernare până la o altă ocazie meritorie, cu speranţa să nu se ivească una prea curând, căci asta e, trebuie să spăl scutecele copilului din flori al lui Kazanova, mânca-l-ar Lenin de 7 noiembrie.