Schimbări în "organigrama" paginii web a muzeului (în continuă actualizare) | Muzeul din inima mea

sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Schimbări în "organigrama" paginii web a muzeului (în continuă actualizare)

Stimaţi vizitatori online ai muzeului! Ne bucurăm să vă anunţăm despre un şir de schimbări tehnice pe care le-a suferit pagina web oficială a muzeului. Nu, nu, nu vă speriaţi, cu versiunea rusă încă nu s-a rezolvat pozitiv. Dar, pentru a face loc acesteia mai marii muzeului au solicitat sprijinul meşterului care a elaborat cu mulţi ani în urmă pagina web. Deoarece a pus la baza sitului nu un şablon comun de pe Joomla, ci o creaţiei proprie, problemele în cauză erau unice şi absolut copilăreşti, dar care mă lăsau pe mine, un pseudo-meşter html şi php, fără replică pe măsură. Fiind entuziasmat de posibilitatea "rusificării" muzeului, adevăratul meşter, dezinteresat şi cointeresat, a rezolvat mai multe din aceste probleme supărătoare, pe care le lăsase parcă dinadins la timpul când a zămislit situl. E adevărat nu fără sprijinul meu enorm, iar pe alocuri datorită mărului căzut în propriului meu cap, că dă, pui cap la cap toate schimbările şi afli până la urmă ce scară să alegi ca să ajungi mărul, până să te ajungă el pe tine. Deci iată o listă a modificărilor survenite în ultima lună de zile de concediu şi odihnă:

1) Toate paginile au obţinut în sfârşit un titlu propriu, acum să mai strige Google la mine că avem peste 1500 de pagini cu acelaşi titlu. Şi da, acum că am rezolvat, dle Google fii bun şi reindexează paginile mai cu tempou, că de când ţi-am dat de ştire, abia dacă reuşeşti 10 pagini pe zi. Dacă te mişti tot aşa cu viteza melcului, să ştii că ţi-o ia Yandex înainte.

2) A fost rezolvată problema diacriticelor în conţinutul flash. Of câţi nervi mi-au mâncat î, ş, ţ, ă şi â, numai undefined şi vorbe "dulci" de cenzurat.

3) A fost rezolvată (numai şi numai datorită geniului meu adormit) problema trecerii corecte de la o pagină dintr-o limbă la aceeaşi pagină în altă limbă. Acum nu mai trebuie de îndeplinit niciun formular la trecerea frontierei lingvistice, mai dă Doamne la fel şi în cazul frontierei de stat.

4) În sfârşit mintea mea a reuşit să găsească soluţia şi pentru a combina lightbox-ul nu doar cu poze, ci şi cu iframe. Bonus: efecte speciale la deschidere şi închidere, titlu integrat şi mai cuminte.

5) A fost rezolvată problema semnului de întrebare pe care ni-l punea Facebook, odată ce distribuiai conţinut de pe pagina noastră prin intermediul butonului "Recomandă" alias "Like". Acum veţi ajunge pe pagina care trebuie fără erori SQL. În plus, acum distribuind conţinuturi de pe pagina web a muzeului fiţi siguri, că postarea va arăta ok pe peretele dvoastră, cu imagine, titlu şi text.

6) Pentru a da paginii web o alură de portal social media muzeal, au fost adăugate şi butoanele de distribuire Google+ şi Twitter.

7) Din titlul Flash vechi a fost scos termenul Arheologie, fiind îndepărtată cu această ocazie şi coperta neestetică ce-l acoperea. Dacă sunteţi un vizitator fidel de-al nostru va trebuie să curăţaţi cache-ul pentru a nu fi induşi în eroare.

8) Ceasul flash acum indică şi ora Londrei, dar şi cea a Moscovei, figurat vorbind.

9) Restul modificărilor se referă la versiunea rusă a paginii web a muzeului, care e acum pe deplin funcţională, dar... lipsită de conţinut.

Parcă tot, sau poate nu, nu mai ştiu. Mai vedeţi şi voi, suntem doar la un click distanţă.

Update: A fost "redesenată" versiunea non-flash a sitului. A se savura de pe iPad sau iPhone, cu un pahar de lapte. Cafeaua din partea casei.

Update 08.12.2013 :

1) A fost definitivată versiunea non-flash şi versiunea pentru Opera Mini (se afişează corect doar dacă este setată calitatea înaltă a imaginii). În browserele de pe Android schema infinite pentru caruselul css3 al expoziţiilor nu funcţionează din cauza limitărilor SO;
2) A fost adăugată o axă cronologică a evenimentelor pe paginile Axei Cronologice în versiunea în limba română a sitului;
3) Mici completări de design CSS3 în secţiunile Noutăţi, Expoziţii, Evenimente şi la secţiunea "Veniţi la Muzeu" din bara laterală. Pentru afişare corectă în versiunile de browsere incompatibile (Opera mai mic de v.18, OperaMini şi IE mai mic de v10) au fost prevăzute clauze de înlocuire;
4) A fost setată în meta că situl urmează a fi redat cu motorul IE10, din cauză că IE11 redă incorect obiectele de tip flash. Versiunile anterioare primesc înştiinţare de upgrade a browserului pentru afişare corectă;
5) Îmbunătăţiri la viteza şi corectitudinea încărcării paginii;
6) Căsuţa de căutare acum are background identic cu cel al paginii;
7) Mici corectări ale z-index-ului la unele elemente pentru suprapunere corectă.

Update: 13.01.2014

1) Au fost adăugate elemente de navigaţie de tip Breadcrumb în categoriile Noutăţi, Expoziţi şi Publicaţi;
2) Au fost adăugate elemente de separaţie a noutăţilor pe paginile categoriale Noutăţi, Expoziţii şi Evenimente prin taguri hr;
3) Elementele de separaţie au căpătat o formă decorativă prin definire css;
4) Pe pagina Evenimente toate noutăţile au fost separate în blocuri proprii, titlurile căpătând linkuri personalizate de tip .../# titlu;
5) Au fost creaţi marcatori de date în instrumentele pentru webmasteri Google pentru mai multe secţiuni (Publicaţii, Expoziţii, Evenimente), ceea ce va permite Google să prezinte datele de pe site "într-o manieră mai atractivă şi în moduri noi, în cadrul rezultatelor căutării".

Update 18.01.2014

1) A fost adăugaţi marcatori pentru ca motoarele de căutare să ne înţeleagă mai bine conţinutul paginilor;
2) A fost creat Sitemap-ul paginii web, care a fost distribuit principalelor motoare de căutare Google, Bing&Yahoo, Yandex;
3) Site-ul a fost înregistrat pe motoarele de căutare Bing şi Yandex, care la moment aveau indexate doar a cincea parte a paginilor sitului nostru. Acest lucru ar trebui să mărească procentul de pagini indexate şi consecutiv numărul de vizitatori ajunşi pe paginile sitului nostru prin intermediul acestor motoare de căutare;
4) Cu recomandările Google PageSpeed au fost implementare anumite optimizări ce au crescut rapiditatea încărcări paginilor sitului. De la 50/70 (mobile/desktop) la 86/85 respectiv pentru pagina de start şi 70/87 pentru celelalte. Cele mai multe recomandări rămase ţin de optimizarea unor scripturi şi css ale însăşi Google şi Facebook, implementate pentru sharing social media şi căsuţa de căutare (LOL).
4a) Au fost incluse inline în şabloanele php unele scripturi mici. A fost redus numărul de fişiere css, prin contopire;
4b) Au fost adăugaţi parametri de caching pentru browsere în fişierul .htpaccess.
5) După îndelungi probleme cu Account suspended, a fost semnat un nou contract de hosting, care ar trebui să ne ofere mai mult spaţiu şi posibilităţi tehnice. Important ca conturile muzeului să fie deblocate de trezorerie pentru a plăti factura.