Performanţa motoarelor analitice în "Săptămâna mare" a Muzeelor 2013 | Muzeul din inima mea

sâmbătă, 25 mai 2013

Performanţa motoarelor analitice în "Săptămâna mare" a Muzeelor 2013

Pentru orice instituţie publică care se respectă, site-ul oficial reprezintă pâinea şi sarea cu care sunt întâmpinaţi, dar şi atraşi vizitatorii. De aceea, unele instituţii au mers mai departe, propunându-le vizitatorilor, contrar tradiţiei, un meniu mai bogat şi mai condimentat. Apoi după ce pleci, ele te trec în catastihuri lungi pe care le afişează şi cu care se fălesc cu orice ocazie.

În schimb pentru noi fiecare vizitator este un bun prieten, chiar şi  cel mai repetent elev este binevenit să se inspire de pe paginile site-ului nostru pentru a scrie un eseu pe tema "Secolul de aur al culturii româneşti", sau a copia la examenul de bacalaureat la istorie. Nu cerem bani pentru astfel de servicii, şi nici nu infectăm calculatoarele cu păduchi virtuali. Site-ul muzeului nu este cel mai popular portal din lume, şi nici chiar din RM, în virtutea faptului că meniul nostru este oarecum sărăcăcios (nu distribuim fişiere ce încalcă copyright-ul cuiva şi nici noutăţi senzaţionale), de aceea preferăm să ne abţinem de la laude.

Oricum ar fi, nu putem nega că datele statistice privind vizitatorii site-ului muzeului sunt importante pentru noi. Mai ales atunci când e vorba de un eveniment organizat în cadrul muzeului. Analizăm cu atenţie preferinţele vizitatorilor noştri virtuali pentru a cunoaşte interesele lor şi pentru a le putea oferi doar ceea ce-şi doresc, atunci când ne vizitează pe viu. Ziua şi Noaptea muzeelor este, în acest sens, precum eclipsa pentru cercetătorii care se preocupă de studierea coroanei solare. Doar că instrumentele existente pentru astfel de măsurări se pare că nu sunt la fel de fiabile precum cele astronomice. Pentru a vă convinge Vă propun să trageţi o privire la numărul de vizite pe care le-a înregistrat site-ul muzeului în perioada 13-19 mai, aşa cum au fost calculate de diferite motoare analitice.

Data  AwStats Google AnalyticsTop20 Webalizer
 13 mai 145123  119 234
 14 mai 253227 217 377
 15 mai 256215  206 372
 16 mai 284245  229 403
 17 mai 367344 338 526
 18 mai 406354 345 549
 19 mai 191172 163 309
 Total1902 168016172770

Fiţi de acord că diferenţele sunt prea majore pentru o ştiinţă exactă precum este statistica. Desigur ele sunt mult mai apropiate de adevăr decât statisticile privind preferinţele electoratului, elaborate de diferite institute absolut independente, ca formă şi caracter, de la noi. Dar oricum marja de eroare îmi provoacă un sentiment neplăcut. E adevărat, cunosc prea bine faptul că există o parte de websurferi, care ne vizitează incognito, apelând la diferite şmecherii pentru a bloca scripturile de evidenţă, dar oricum aceştia ar trebui să fie contabilizaţi de motoarele analitice interne, precum Awstats sau Webalizer, care nu au nevoie de scripturi în munca lor zi de zi. Însă între datele celor două motoare analitice interne există o diferenţă substanţială, mult mai mare decât în cazul celor două motoare analitice externe - Google Analytics şi Top20. Or, în această situaţie câştigă acela care oferă mai mult. Licitaţie încheiată. 

PS: Stimaţi programatori nu neglijați orele de matematica superioară în timpul anilor de studii. Copiii d-voastră nu trebuie să sufere din simplu motiv că consideraţi această disciplină plictisitoare şi inutilă. Vă mulţumim anticipat.