Muzeul interactiv şi primăvara rusească | Muzeul din inima mea

vineri, 18 iulie 2014

Muzeul interactiv şi primăvara rusească

Deja de câteva luni bune nişte muzeografi pasionaţi de prin Estul Ucrainei încearcă să-şi creeze propriile muzee ale Gloriei Militare. Doar că, ucraineni de la Kiev, Ministerul Culturii mai exact, nu le permite şi nici exponate nu le trimite. Ce să facă bieţii muzeografi, că doar n-o rămâne cu vitrinele goale să-i întâmpine pe vizitatorii verzi fără însemne militare. Mai ales că au vândut bilete deja şi multe, căci cu sistemul de ticketing au rezolvat-o uşor - panglica Sf. Gheorghe şi-a găsit în sfârşit utilitatea.

La început au decis să mai fure de prin muzeele de prin Crimeea, dar acolo nitam nisam a fost adoptat un nou Cod al Educaţiei care le-a interzis muzeografilor să-şi bage nasul unde nu le fierbe oala. Tancurile de pe postamente la fel s-au terminat şi ele. Şi atunci s-au gândit bieţii muzeografi din Doneţk şi Lugansk să treacă Rubiconul, pardon Doneţul, şi să mai fure de prin muzeele de pe Don. Şi aici bingo, muzee fără paznici, ia ce vrei şi cât vrei, arme şi instalaţii militare cu denumiri care mai de care, şi încă primeşti şi bonus: muzeografi calificaţi, dar şomeri, dornici de a reveni în servici. În sfârşit au început să vadă oamenii cum se materializează visul lor secular. Şi-au propus chiar să instituie pe viitor un cartier al muzeelor care să-l intituleze Novorosia. Ministerul Culturii a unui stat învecinat chiar a venit cu un proiect în acest sens, e adevărat l-au sponsorizat nu pe deplin, căci cine a zis că nu poţi fi gravid doar pe jumătate... 

Şi iată cum, din senin, când au văzut ce muzee au crescut pe aceste plaiuri miniere, au năvălit şi vizitatorii. Cei mai mulţi dintre aceştia erau turişti "sovietici", care aşa de mult le plăcea expoziţia permanentă, că au început să vină cu donaţii: unul cu un tanc, altul cu un sistem "Grad", al treilea cu un sistem "Buk"... Doar că muzeografii noştri erau bine şcoliţi şi conştientizau că pentru a corespunde rigorilor muzeografice contemporane expoziţia urma să fie una interactivă. Şi iată cum vizitatorilor li s-a permis să tragă din armele expuse în muzeu, care în prealabil au fost restaurate de nişte restauratori iscusiţi pe fonduri UEA. Urgent un grup de pictori a reprodus pentru vizitatori Diorama "Lupta pentru Kiev (Capul de pod de la Liutejsk 1943)", iar vizitatorilor li s-a permis să tragă şi în avioanele fasciste Su-25 şi An-26. 

Doar că, nefiind înregistrate oficial, muzeele nu trecuseră avizele Serviciilor specializate, nici măcar a pompierilor. Şi iată cum, într-o zi însorită de 17 iulie, nişte şcolari care aflaţi în vacanţă vizitau muzeul în grup, sub supravegherea educatorului lor, generalul rus Vasilii Gheranin, de prea multă curiozitate au mişcat manivela de ţintire a "Bukului" prea mult, astfel că racheta lansată a depăşit cadrul dioramei şi a atins un avion de călători Boeing 777, producând 298 victime. Liderul muzeografilor de la Kremlin a dat imediat vina pe Kiev că nu a perfectat licenţierea muzeelor în cadrul federaţiei de specialitate. Copiii şi educatorul au dat vina pe echipajul avionului, căci conform recomandărilor UNESCO zborul avioanelor civile deasupra muzeelor este interzis. Ministerul Culturii de la Kiev i-a invitat pe specialiştii olandezi să vină repede să mai strângă ce a mai rămas din ruinele avionului, căci vizitatorii muzeului au început să-şi ia în calitate de suvenire tot ce se putea, de la paşapoarte, la ştergare şi hârtie igienică. Pentagonul a anunţat chiar că sateliţii săi au filmat totul, doar că încă nu poate spune ce, până nu se rezolvă cu celălalt Boeing 777, dispărut la 8 martie a.c.. Altfel conspiraţioniştii vor spune că e unul şi acelaşi Boeing şi că, după ce i-au supus pe călători unui experiment în alte dimensiuni ale cosmosului, extratereştrii sau CIA l-au dat l-a mezat la muzeu. Şi cum copii sunt minori şi nu pot fi traşi la răspundere, să vedem până la final cine are curajul să-şi asume responsabilitatea. Că doar nu părinţii, ei sunt inocenţi... păi cu ce să fie vinovaţi părinţii pasagerilor?