Ziua iţarilor | Muzeul din inima mea

duminică, 21 iunie 2015

Ziua iţarilor

Se vorbeşte în târg că la 16 iunie guvernul demisionar Gaburici, a aprobat  total anticonstituţional, o nouă sărbătoare naţională - Ziua portului popular, care să fie sărbătorită în cea de-a patra duminică a lunii iunie. Acum că nimeni nu se grăbeşte să sesizeze Curta Constituţională asupra acestei fărădelegi, constat cu mâhnire că marele nostru repetent în loc se aprobe zile separate pentru fiecare element al portului naţional, a mers pe modelul comunist-integralist. Aşa cum Muzeul Naţional de Etnografie şi-a creat deja o zi a iei, mă gândeam că celelalte muzee ar putea să-şi instituie şi ele câte o zi a unui element al portului naţional: Muzeul Naţional de Artă - Ziua căciulii/baticului, Muzeul Naţional A.S. Puşkin - Ziua opincilor, iar Muzeul Naţional de Istorie - Ziua iţarilor/poalei. 

Acum să mă explic. Cu opincile cred că e clar, în sens că e timpul să le dăm papucii, mă rog opincile. Cu baticul/căciula, e ca şi cu arta, se poartă opţional, mai ales când ai o muscă pe ea, sau când dai cu ea-n câini. Iar acum încercaţi să vă imaginaţi pe vreun străbun ieşit din casă fără iţari/poală, e ca şi cum ai ieşi astăzi în lume fără istorie. Iată fără ie - da, se putea, nu era mare lucru, îţi puteai pune un suman pe tine în schimb. Fără iţari/poală, însă, riscai să te faci de ruşine în tot satul şi mult în afara lui. Din care lucru rezultă că principalul element al portului naţional sunt anume iţarii, sau în cazul femeii - poala.

În pofida deciziei guvernului  de 7 clase şi în virtutea faptului că ziua de 24 iunie a fost deja dedicată iei, propun ca Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei să organizeze la 29 iunie Ziua universală a iţarilor. De ce 29 iunie? Păi fiindcă e ziua Sfinţilor Petru şi Pavel, ziua când sărbătorim lupii care au mâncat Sânzienele cu ii cu tot, că totuşi suntem creştini, ce naiba. Astfel, toţi cei veniţi în această zi în iţari la muzeu vor avea intrare şi ghidaj gratuit. Şi să nu spuneţi că n-o să prindă la public, priviţi numai cât de populară a devenit în lume ziua fără pantaloni în metrou, sau petrecerile în pijama... Nu văd nici o diferenţă. Şi s-ar potrivi şi cu criza în care ne-au băgat lăudăroşii noştri politicieni, un fel de protest japonez, flashmob în iţari contra hoţilor şi corupţilor, măsură populară anti-austeritate, dar şi de păstrare şi promovare a portului tradiţional românesc. Şi da, dragi etnografi, ajunge să combinaţi blasfemic ia cu blugii! Şi da, dragi alegători, 29 iunie vine după 28 iunie!