UN PICTOR UITAT – NICOLAE A. COLEADICI (1906-1937) | Muzeul din inima mea

miercuri, 23 noiembrie 2011

UN PICTOR UITAT – NICOLAE A. COLEADICI (1906-1937)


Pictorul Nicolae ColeadiciPrintre pictorii care au activat la Chişinău în perioada interbelică a fost şi plasticianul N. Coleadici, stins din viaţă mult prea timpuriu, la vârsta când abia deprinsese secretele artei figurative. Pentru generaţiile postbelice a rămas necunoscut deoarece majoritatea lucrărilor sale, create în anii de studenţie şi după absolvirea Şcolii de Arte Frumoase din Chişinău, s-au pierdut în vara lui 1941, la retragerea sovieticilor din Basarabia. 

Nicolae Coleadici s-a născut în anul 1906, în satul Negrineţ, judeţul Hotin. A copilărit şi a făcut şcoala primară în satul natal, iar studiile gimnaziale le-a urmat la Hotin. În 1926 susţine examenul de admitere la Şcoala de Arte Frumoase din Chişinău, unde prezintă pentru concurs schiţa de tablou „Şcoala din s. Negrineţ”, lucrare care se păstrează în patrimoniul MNAIM. La Şcoala de Arte Frumoase studiază în clasa profesorului A. Baillaуre, alături de C. Cobizev, V. Neciaev, T. Nicolaidi, B. Nesvedov ş.a.

Pictor Nicolae ColeadiciÎn anul 1931 N. Coleadici absolveşte Şcoala de Arte Frumoase din Chişinău la specialitatea pictură şi este recomandat ca profesor de arte grafice. 

Participă la expoziţiile Societăţii de Arte Frumoase din 1927. La Salonul al IX-lea al Societăţii (1934) participă cu şapte lucrări: un peisaj, o compoziţie, două capuri şi trei desene. Tot în acest an, pictorul N. Coleadici expune două lucrări: „Compoziţie” şi „Portretul sculptorului C. Cobizev”, la expoziţia de pictură, sculptură şi artă decorativă de la Bolgrad. 

Pictor Nicolae ColeadiciÎn lucrările sale pictorul abordează diverse subiecte fiind pasionat în special de viaţa rurală. În lucrările „Pe malul Prutului” (1924) şi „La cosit” (1936) pictorul redă oamenii şi peisajele din nordul Basarabiei. Pe lângă picturi, N. Coleadici realizează şi desene, inclusiv desene pe teme umoristice. A practicat şi portretul. O parte din lucrările sale le-a dedicat dragostei sale neîmplinite, sculptoriţei Claudia Cobizev. A făcut şi pictură bisericească, a zugrăvit interiorul bisericii din satul natal, şi a pictat icoana „Maica Domnului”. 

În anul 1934 împreună cu pictorii V. Neciaev, V. Poleacov şi A. Modval, sub conducerea lui A. Plămădeală, participă la pictarea catedralei oraşului Tighina. Tot în acest an pleacă la studii în Olanda, la Academia Regală de Arte Frumoase din Amsterdam. În 1936, după doi ani de studii, pictorul se întoarce acasă la Negrineţ, fiind grav bolnav de tuberculoză. Aici realizează ultima sa lucrare „Natură statică cu icoană” (prezentă în expoziţia Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie). 

Pictorul N. Coleadici a decedat la 18 ianuarie 1937. Este înmormântat la Negrineţ, sat pe care l-a iubit atât de mult şi l-a imortalizat în lucrările sale.