Maşinile de scris "Underwood" | Muzeul din inima mea

marți, 2 octombrie 2012

Maşinile de scris "Underwood"

Primul model al seriei de maşini de scris Underwood a fost creat de inventatorul american, cu origini germane Franz X. Wagner. Numele Underwood vine de la John T. Underwood, un antreprenor care a cumpărat compania la o etapă timpurie a existenţei sale. Familia Underwood devenise cunoscută prin producerea panglicilor şi a hârtiei de carbon. Se spune că, atunci când Remington a decis să producă propria linie de panglici şi hârtie de carbon, Underwood a răspuns „În regulă, atunci, vom construi propria noastră maşina de scris!”. Chiar dacă era o companie din New York, ea şi-a construit principale fabrici de producţie în Hartford.

Modelele Nr. 1 şi Nr. 2 cu care a început să cucerească piaţa Compania Underwood, sunt totodată şi cele mai rare, dar şi valoroase maşini de scris Underwood. Aproximativ 12000 unităţi au fost produse între 1896 şi 1900. Au urmat modele Underwood Nr. 3, 4, şi 5, care au fost produse între 1900 şi 1932. Cel mai popular a ajuns Underwood Nr. 5, care a devenit în scurt timp stereotipul maşinii de scris, reprezintând cel mai de succes design de maşină de scris din istorie. Către 1920, aproape fiecare model de maşină de scris produsă, indiferent de producător, îl imita. 

Maşina de scris Underwood Nr. 5 a câştigat numeroase concursuri la viteza de dactilografiere. Avantajul modelului Nr. 5 era că putea tapa 84 de caractere, faţă de 76 cât putea modelul Nr. 4. Milioane de aceste maşini au fost folosite de către secretari, jurnalişti, oficiali guvernamentali, şi scriitori pe parcursul primei jumătăţi a secolului XX, permiţând Companiei Underwood să comercializeze între 1901 şi 1931 aproape patru milioane de maşini de scris. Datorită acestui succes impresionant, John Thomas Underwood a devenit atât de bogat încât şi-a construit o clădire impunătoare în cartierul Clinton Hill din Brooklyn.


Ulterior maşinile de scris Underwood au fost modernizate, dar au păstrat acelaşi mecanism de bază. Numele „Nr. 5” a fost chiar dat la unul din modelele produs mai târziu, ca omagiu profitului imens pe care l-a adus companiei. Compania a fost în cele din urmă cumpărată de către Olivetti, astfel că la începutul anilor 1960, numele de „Underwood” a dispărut din lumea maşinilor de scris. În concluzie, dacă aveţi un Underwood Nr. 5, trebuie să ştiţi că, pe lângă construcţia aproape indestructibilă, design-ul clasic, el are şi o importantă semnificaţie istorică.

În colecţiile MNAIM se păstrează o versiune „rusificată” a maşinii de scris Underwood Nr. 5, expusă în imaginea alăturată. Vă invităm să veniţi la muzeu şi să redescoperiţi istoria.