O nouă profesie în nomenclatorul ocupaţiilor | Muzeul din inima mea

duminică, 24 ianuarie 2016

O nouă profesie în nomenclatorul ocupaţiilor

Noul ministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei Stela GRIGORAŞ va înainta la următoarea şedinţă a guvernului un proiect de decizie prin care în nomenclatorul ocupaţiilor din Republica Moldova să fie introdusă o nouă profesie - cea de protestatar. Potrivit autorilor, în acest mod în Republica Moldova va fi definitiv rezolvată problema şomajului, vor creşte acumulările la bugetul de stat, iar salariul minim pe economie va depăşi 4000 de lei. 

Noua profesie urmează să aibă mai multe categorii de salarizare: 1) protestatarul ocazional (4000 lei pe lună), protestatarul de cort (4200 lei); 2) protestatarul provocator (4500 lei); 3) portdrapel la protest (4700 lei); 4) şef de grup de protestatari (5000 lei); 5) secretar-contabil de protest (6000 lei); 6) portavoce de protest (7500 lei); 7) orator de tribună (9000 lei); 8) organizator de protest (10000 Euro). Cu excepţia primei categorii salariale, care nu are exigenţe privitoare la pregătirea profesională, celelalte necesită studii superioare în domeniu, perfecţionare anuală în străinătate şi experienţă de muncă de minimum 2-3 ani.

Se preconizează, în plus, instituirea unui sindicat al protestatarilor şi elaborarea unui cod de etică al protestatarului. În privinţa celui din urmă, se consideră că se va axa pe principiul apolitismului, astfel încât să fie evitate caracterul sezonier al protestelor în dependenţă de culoarea politică a guvernării şi opoziţiei, precum şi violenţele neprevăzute de organizatori. Totodată urmează să fie permis cumulul intern şi extern, pentru protestele ce se desfăşoară concomitent, primul pentru mitingurile organizate de aliaţi şi al doilea - pentru cele organizate de oponenţi.

În prezent există anumite aspecte neclare în privinţa modului în care urmează a fi impozitaţi titularii acestei profesii. Ministerul de Finanţe propune ca acest grup profesional să-şi realizeze atribuţiile în baza patentei, costul căreia să fie fixat de autorităţile publice locale. Pentru protestatarii care vor dori să protesteze în altă localitate decât cea în care deţin patenta, se propune a fi introdusă patenta naţională, ce va putea fi achiziţionată fie de la Nobil Club, fie de la Poşta Rusiei. Ministerul Muncii, pe de altă parte, consideră că, dacă va fi acceptată varianta cu patenta, nu se va putea asigura protestatarilor concediul anual plătit şi vor fi încurajate alte abuzuri din partea organizatorilor de proteste.

La rândul său, Ministerul Culturii a venit cu un şir de completări la codul de etică a protestatarului. Acestea au fost elaborate în timp record de funcţionarii ministeriali, după ce şefa ministerului a trecut, se pare, printr-o experienţă de tipul Fifty Shades, în timpul protestului din 20 ianuarie 2016. Despre acele momente delicate ne mărturiseşte chiar dna Babuc pe pagina sa de Facebook.