Epoca bronzului - dispută "ştiinţifică" între Putin şi Merkel în privinţa atribuirii culturii "gazului prin conductă" | Muzeul din inima mea

duminică, 23 iunie 2013

Epoca bronzului - dispută "ştiinţifică" între Putin şi Merkel în privinţa atribuirii culturii "gazului prin conductă"

Epoca bronzului - dispută ştiinţifică între Putin şi Merkel în privinţa atribuirii culturii gazului prin conductă
Toată lumea cu puţină carte la cap ştie că relicvele istorice, mai ales cele din aur, constituie o valoare atât de imensă, încât uneori pot provoca o ruptură serioasă într-un cuplu de altfel perfect. Şi cum altfel, marele Putin în sfârşit a divorţat de soţie, a scos din conturile sale decimate din Cipru ceva bani agonisiţi cu atâta trudă în ultimii 13 ani, a pus pe jar toţi consilierii şi a găsit un motiv foarte romantic pentru a-şi invita "amanta" în ospeţie - la Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg a fost lansată printr-o directivă strict-secretă expoziţia "Epoca de Bronz: O Europă fără frontiere". Titlul este de altfel sugestiv pentru un om căruia îi place să rezolve chestiunile personale în paralel cu problemele geopolitice ale Rusiei. Ei şi după atâta osteneală, ca să vezi mai are obraz "muierea" asta să-i spună că de fapt "printre obiectele expuse se numără artefacte furate de ruşi din Germania", pe timpul când aceştia, amăgiţi pe semne de şmecherul de Mussolini, căutau fascişti prin Berlin.

Nu putem ignora tonul oarecum "mai blând decât se intenţiona", cu care Merkel a ţinut totuşi să-i spună că pecunia, adică aurul, totuşi, olet. Cică, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului german, Angela Merkel intenţiona să ceară în mod ultimativ, în discursul din deschiderea expoziţiei, returnarea tuturor obiectelor de artă, în conformitate cu legislaţia internaţională. Dar, ca să vezi nu a avut curaj. Ei da de unde... Pentru o Europă aflată în epoca culturii "gazului prin conductă", titlul expoziţiei, de fapt, reprezintă o aluzie cu dublu sens, iar cele două puncte fac separaţia alternativelor, microbiştii ştiu de ce. Deci, fie totemul suprem al culturii sus-numite, pe numele său Gazprom, devine recunoscut de întreaga Europă, fie vechiul continent se întoarce la origini, adică în epoca bronzului, la propriu. Asta e, Războiul Muzeelor se amână până la următoarea conflagraţie mondială... Atunci vom vedea cine de la cine o să fure mai mult patrimoniu, important să trecem cât mai repede la "cultura gazelor de şist" sau cea "a energiei regenerabile", arheologii ştiu de ce.