Grija "Timpului" faţă de muzee | Muzeul din inima mea

joi, 25 aprilie 2013

Grija "Timpului" faţă de muzee

Ziarul Timpul
Descopăr cu o mare plăcere că pe cei de la ziarul "Timpul", sub pseudonimul Ana Gherciu, îi doare de la o vreme soarta ingrată a muzeelor din RM. Din păcate, probabil din cauza că în ultimele luni ştirile de pe arena politică practic au scufundat undeva prin josul "plintusului" toate ştirile din alte domenii, recunosc am rămas în neştirea trudei respective. O citesc cu atenţie acum, e mai bine aşa, s-a mai aşezat colbul, a mai căpătat iz documentar-istoric... În plus m-am maturizat şi eu între timp, nu cu mult, dar măcar aşa de ochii lumii. Mă deranjează caracterul de vădit "prohod al defunctului" cu care sunt tratate muzeele din RM, dar mă rog nu sunt specialist în "marketing" şi nu pot veni cu contraargumente la cele culese de autoare de la diferiţi specialişti în domeniu. 

Autoarea acestei doine muzeografice, de fapt este recidivistă, fiind la a treia abatere, în care înjoseşte cu neobrăzare demnitatea mea de muzeograf.  Din start mă acuză că reprezint "un segment care se ascunde după sisteme de administrare sovietică, lipsa unor tactici de popularizare, dar și lipsa de informare a populației". Nimic de obiectat, cu excepţia: site-urilor oficiale, blogurilor muzeografice, ştirilor constante din presa scrisă şi audio-vizuală, paginilor de pe cele mai importante reţele de socializare cu peste o mie de abonaţi, o linie fierbinte cu fete frumoase la celălalt capăt al liniei, sute de pliante împărţite gratuit în rândul populaţiei, tocmai şi în munţii Dajti. Desigur nu ne comparăm cu ProTV-ul, care se laudă că are milioane de vizitatori pe secundă, dar avem un plan ca să-i depăşim. Ca să fiu mai explicit, suntem în căutarea unui programator priceput care să scrie un virus muzeografic, care să îndeplinească următoarele sarcini: 1) să seteze pagina de start a browserelor victimelor pe adresa www.nationalmuseum.md; 2) să se propage prin reţele informatice indiferent de sistemul de operare; 3) să se poată distribui prin email şi să poată ocoli orice sistem de protecţie 4) Să deschidă ferestre pop-up cu Noutăţile muzeului. Pentru cei interesaţi lăsaţi un mesaj la Sugestii, plata - un abonament pe un an la muzeu, rambursabil pe 12 luni.

În continuarea articolului autoarea trece la intervievarea unui expert în politici culturale, pe nume Ghenadie Șonțu, care spune că "problema constă în faptul că muzeele nu au planuri de dezvoltare strategică, cum să pună în valoare produsul lor expozițional" şi dacă "management defectuos nu se va îmbunătăți, în următorii 10-15 ani patrimoniul va degrada, muzeele vor pierde și mai mult din vizitatorii actuali", deoarece "patrimoniul național este un produs care trebuie să aducă venit și locuri de muncă", iar noi așteptăm doar "subvenții de la stat, care ar trebui să" ne "rezolve problemele, ceea ce nu este adevărat" (...) Reprezentanții muzeelor trebuie să organizeze "cluburi de dezbateri, restaurante, cafenele, magazine cu suvenire, săli de joacă și ateliere pentru copii etc". Stimată dnă Gherciu, de unde naiba l-aţi dezgropat pe acesta, se vede de la o poştă că face "partizanat politic" la banii statului. Ideea e veche, de a desfiinţa Ministerul Culturii şi de a trece la autogestiune toate instituţiile din subordinea sa, adică de a institui un fel de anarhism cultural. Aşa experţi îmi aduc aminte de tovarăşul Hruşciov şi planul lui de rezolvare a problemei agrare. Propun în acest sens de a deschide vize de lucru în Italia tuturor muzeografilor din RM pe 5-10 ani, ca ulterior, reîntorşi în ţară, aceştia să privatizeze muzeele la care activează şi să se auto-gestioneze: să facă Evroremont, să deschidă restaurante şi cafenele în incinta muzeului, cazinouri şi săli de jocuri de noroc pentru copii... În loc de exponate în vitrine se vor regăsi produse cosmetice, aur turcesc, ţigări şi băuturi alcoolice, având pe etichete imaginile pieselor de patrimoniu, ce dracu doar suntem muzeu.Vă îndoiţi de o astfel de perspectivă? Păi dar cum credeţi că statul va putea să-şi promoveze politicile culturale fără subvenţii şi un program de marketing asumat la nivel de politică de stat.

E drept autoarea mai are inspiraţia de a-l cita pe directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din RM, care consideră că "Muzeele trebuie să-și folosească la maximum potențialul, resursele umane tinere să fie motivate să lucreze și să atragă publicul" şi că "Administrația muzeelor trebuie să fie mai deschisă față de presă, pentru ca necesitatea restaurării și punerii în valoare a acestor spații muzeale să fie cât mai mediatizată”. Cuvinte de aur. Susţin cu ambele mâini. Ei bine dnă Gherciu, nu sunt nici Filat, nici Plahotniuc, de aceea nu cer demiterea d-voastră, dar pe viitor vă rog să fiţi mai atentă în abordări. Nu de alta, dar vă declarăm persona non-grata la muzeu şi nu vă ajută nici Curtea Constituţională, oricui i-ar aparţine ea.