Medalia „Pentru munca de realizare excelentă a mobilizării generale din anul 1914” | Muzeul din inima mea

vineri, 17 octombrie 2014

Medalia „Pentru munca de realizare excelentă a mobilizării generale din anul 1914”

În colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei se păstrează o medalie de o valoarea simbolică deosebită în contextul marcării în acest an a centenarului de la declanşarea Primului Război Mondial - Medalia „Pentru munca de realizare excelentă a mobilizării generale din anul 1914”.

Această medalie, considerată a fi ultima medalie a Imperiul Rus, a fost înfiinţată de către împăratul Nicolae al II-lea la 12 februarie 1915 la propunerea Consiliului de Miniştri.

Medalia urma să se acorde tuturor persoanelor care, în virtutea funcţiilor pe care le deţineau, au luat parte la elaborarea planurilor de recrutare în serviciu militar şi de asigurare a necesităţilor armatei cu mijloace de transport, de repartizare a prestaţiilor extraordinare, precum şi acelor care au participat direct la executarea muncilor în cauză în cadrul mobilizării din anul 1914.

Medalia este confecţionată din bronz, având diametrul de 28 mm. Pe avers conţine portretul lui Nicolae al II-lea în profil, fără inscripţii şi însemne. Pe revers poartă inscripţia orizontală în cinci linii: ЗА ТРУДЫ ПО ОТЛИЧНОМУ ВЫПОЛНЕНІЮ ВСЕОБЩЕЙ МОБИЛИЗАЦІИ 1914 ГОДА. Se purta pe panglica albastru-închisă a ordinului „Vulturul Alb”, fiind unica medalie din Imperiul Rus ce s-a purtat pe această panglică.

Medalia, realizată la Monetăria din Sankt-Petersburg, a fost conferită la peste 50 000 de persoane, responsabili din cadrul oficiilor de recrutare şi rechiziţie, inclusiv din Basarabia, unde au fost expediate, la solicitarea guvernatorului, 800 de exemplare. Dreptul de port al medaliei era confirmat printr-un certificat, eliberat cu semnătura persoanei responsabile de desemnare. 

Totuşi medalia din colecţiile muzeului diferă faţă de cea de referinţă bătută la Monetăria din Sankt-Petersburg:
• are urechiuşa puţin diferită;
• înscrierea de pe avers diferă după caracterul literelor;
• în profilul lui Nicolae al II-lea se observă câteva deosebiri;
• diferă nuanţa culorii metalului.

Medalia produsă în Monetăria de la Sankt Petersburg
Medalia ce se păstrează în colecţiile MNIM

Aceste aspecte demonstrează că a fost produsă într-un atelier diferit. Acest lucru este cunoscut şi s-a datorat faptului că din cauza numărului mare de solicitări,  respinse pe motiv de epuizare a stocului produs la Sankt Petersburg, au fost confecţionate prin diferite ateliere guberniale replici ale medaliei, conferite de autorităţile locale din cont propriu celor destoinici. Există inclusiv exemplare aurite.