Apărută la 1869, cartea poştală obişnuită, iar ulterior şi cea ilustrată, şi-a demonstrat din start utilitatea, pentru început ca mijloc de corespondenţă, iar ulterior ca mijloc informativ şi documentar, or, fotografii sau ilustratorii au tins să surprindă evenimente, edificii şi monumente arhitecturale de valoare, pentru a le imortaliza în vâltoarea timpului trecător.
Patrimoniul MNIM include o bogată colecţie de carte poştală, constituită din peste 3000 de unităţi, formată în special din donaţii şi achiziţii. O bună parte din cărţile poştale de colecţie au fost editate în perioada ţaristă şi cea sovietică. Mândria colecţiei de cartofilie a MNIM le constituie cărţile poştale cu imagini din Basarabia, vederi de o calitate ireproşabilă atât din punct de vedere poligrafic, cât şi din cel al mesajului. Multe din acestea sunt unice prin felul lor, ele surprinzând vizual clipe marcante din istoria provinciei.
În patrimoniul MNIM sunt prezente cărţi poştale care, pe lângă faptul ca au servit ca efect poştal, au avut şi rol secundar, uneori mult mai important decât cel primar. Spre exemplu în timpul Primului Război Mondial pe unele cărţi poştale apărea imprimat următorul text: Fiecare 2-3 cărţi poştale vândute contribuie la confecţionarea unei măşti anti-gaz. Autorităţile apelau astfel la cărţile poştale pentru a putea obţine de la populaţie, într-o formă absolut subtilă şi elegantă, resursele financiare necesare în perioadele în care se aflau în dificultate. În aceeaşi ordine de idei, poate fi amintit faptul că în Basarabia societatea de binefacere Bessarabetz, înfiinţată în 1901 din iniţiativa unui grup de intelectuali din Chişinău în frunte cu renumitul publicist Pavel Cruşevan, a tipărit un şir de cărţi poştale cu tematică militară întru susţinerea armatei ruse în timpul războiului ruso-japonez. Ulterior, odată cu evenimentele din octombrie 1917, cartea poştală a devenit un instrument politic important, care urma să propage în rândurile populaţiei idealurile "socialismului şi comunismului luminos".
Mai multe informaţii despre colecţia MNIM de carte poştală pot fi găsite în: